Το Κράτος αδυνατεί εδώ και μήνες να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του

Απλήρωτοι οι Ηπειρώτες

Οφειλές σε Δήμους, αγρότες, έργα ΚΠΣ και ΔΕΣΕ, επιδοτήσεις Αναπτυξιακού, ΟΠΑΑΧ, αναδόχους: ΧΥΤΑ, Αρδευτικού, Αεροδρομίου κ.α. «Λεφτά υπάρχουν» διαβεβαίωνε προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Μόνο που δύο μήνες με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, λεφτά δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη στην αγορά της Ηπείρου.

Δύο από τους βασικούς άξονες της οικονομίας της περιοχής μας, είναι η οικοδομή και τα δημόσια έργα. Η  οικοδομή, με την κρίση που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πάρει τα τελευταία δύο χρόνια την κατηφόρα. Τα δημόσια έργα και εν γένει οι δημόσιες επενδύσεις έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούνται εδώ και μήνες. Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δυστυχώς δεν έχει συνέπεια. Φυσικό επακόλουθο όσοι έχουν λαμβάνειν από το κράτος να αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, το οποίο διαχέεται προς εργαζόμενους και προς  προμηθευτές που ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των μικρομεσαίων. Από τους φορείς στους οποίους οφείλονται χρήματα από έργα είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων. Οι τιμολογημένες υποχρεώσεις από τα διάφορα προγράμματα κυμαίνονται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες περί τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Άλλα έξι με επτά εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές για οδικά έργα που εκτελέστηκαν βάσει συμφωνίας Υπουργείου Εσωτερικών και ΕΝΑΕ.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ «Π.Λ.»

«Εδώ και μήνες σταμάτησε η εξόφληση των υποχρεώσεων της Πολιτείας προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, με εξαίρεση τους Κ.Α.Π. και τα έργα σχολικής στέγης», θα πει ο νομάρχης κ. Αλέκος Καχριμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Π.Λ.» για να προσθέσει: «Έχω μιλήσει με αρκετούς συναδέλφους νομάρχες. Αντιμετωπίζουν όλοι οξύτατα προβλήματα και ορισμένοι μάλιστα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι η δική μας νομαρχία, γιατί τους οφείλονται ακόμη και χρήματα από έργα του Γ’  Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης».

Ο κ. Καχριμάνης, υπογράμμισε ακόμη ότι τα έργα που εκτελούν οι νομαρχίες, καθώς και τα άλλα δημόσια, υλοποιούνται βάσει αποφάσεων των συναρμοδίων υπουργείων και είναι ενταγμένα στον προϋπολογισμό του κράτους. «Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία είναι υπόλογη για την καθυστέρηση. Όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος τα βλέπουμε εμείς που αναθέσαμε τα έργα, αλλά και που ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τους ανάδοχους, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές τους και ξέρουμε τι δυσκολίες περνάνε», πρόσθεσε ο κ. Καχριμάνης.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ…

Τέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει ενημέρωση από την Κυβέρνηση για το τι πρόκειται να γίνει, ο κ. Καχριμάνης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος: «Οι απαντήσεις που δίνονται προς όσους έρχονται σε επικοινωνία με τα Υπουργεία είναι στερεότυπες: Δεν υπάρχουν λεφτά. Εμείς στείλαμε επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς, υπενθυμίζοντας τις εκκρεμότητες που υπάρχουν προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, από διάφορα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη. Πριν λίγες ημέρες μας διαβιβάστηκε απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, που παραπέμπει στα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού. Υπάρχουν κάποιες προφορικές διαβεβαιώσεις στελεχών υπουργείων, ότι στις αρχές του νέου χρόνου θα αρχίσουν να γίνονται κάποιες εκταμιεύσεις, ακόμη όμως και αν είναι έτσι, τον Ιανουάριο αναμένεται να τιμολογηθούν νέα έργα πολλών εκατομμυρίων».

Η ΛΙΣΤΑ ΟΦΕΙΛΩΝ

Η λίστα των οφειλών είναι πολύ μεγάλη και καλύπτει ευρύ φάσμα δικαιούχων: Μεταξύ άλλων:

• Δήμοι, έχουν οφειλές από έργα που εκτέλεσαν από τον «ΘΗΣΕΑ»

• Αγρότες που έχουν ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης έχουν μήνες να λάβουν τις ενισχύσεις και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών έχουν συνάψει δάνεια με τράπεζες που σήμερα δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν.

• Έργα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου μένουν σε εκκρεμότητα

• Οφειλές και μάλιστα σημαντικές υπάρχουν και σε έργα που εκτέλεσε η ΔΕΣΕ της Περιφέρειας Ηπείρου.

• Επιχειρηματίες που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχουν λαμβάνειν σημαντικά χρηματικά ποσά και ήδη αρκετοί έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς σφραγίζονται επιταγές τους προς προμηθευτές και κατασκευαστές.

• Οφειλές υπάρχουν προς τους αναδόχους του ΧΥΤΑ, του Αρδευτικού του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (άνω των 5, 5 εκ. ευρώ) του Αεροδρομίου Ιωαννίνων.

• Χρήματα έχουν λαμβάνειν και όσοι είχαν ενταχθεί στα ΟΠΑΑΧ, που αφορούν κυρίως αγροτικές περιοχές.

ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ…

Οι δικαιούχοι όλων αυτών των χρηματοδοτήσεων είναι μπερδέμενοι: Υπάρχουν λεφτά, που έλεγε ο Γ. Παπανδρέου, ή δεν υπάρχουν που λένε οι Υπουργοί; Όπως πάντα η πραγματικότητα έχει δύο όψεις:

Η μία έχει να κάνει με την όντως δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, από την έλλειψη ρευστότητας. Η δεύτερη αφορά, την ολοένα και ευρύτερα σχηματιζόμενη εντύπωση ότι η Κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί,  αφενός μεν να διαιωνίσει τις καθυστερήσεις σε χρηματοδοτήσεις για να συγκεντρώσει χρήματα και αφετέρου να «φουσκώσει» τα χρέη ώστε να τα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια ως επιχείρημα κατά της προηγούμενης κυβέρνησης,  για τα  βάρη που της «φόρτωσε».

ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού και ειδικά την τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων στις Περιφέρειες, εξυπηρετεί τους ανωτέρω κυβερνητικούς σχεδιασμούς, καθώς ελλείψει αυτών αποφάσεις δεν παίρνονται. Ακόμη και αν οριζόταν περιφερειάρχης πριν δύο εβδομάδες, όπως έλεγαν άνθρωποι που γνωρίζουν τα της Δημόσιας Διοίκησης, και πάλι θα ήταν αδύνατο να προλάβει μέχρι τέλους του χρόνου, να προωθήσει τις εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί. Υπενθύμισε δε ότι σήμερα δεν μπορεί να συνέλθουν οι επιτροπές παρακολούθησης διάφορων προγραμμάτων όπως ΕΣΠΑ, «ΠΙΝΔΟΣ», «ΘΗΣΕΑΣ», ή ακόμη και να ληφθούν αποφάσεις για εντάξεις επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο. Ειδικά για αυτόν είναι ολοφάνερο, ότι η Κυβέρνηση, από τη στιγμή που έχει ήδη ανακοινώσει ότι τέλους χρόνου θα τον αλλάξει, κάνει ό, τι μπορεί για να αποθαρρύνει και να αποτρέψει νέες εντάξεις επιχειρήσεων, με τους  ευνοϊκούς όρους που σήμερα ισχύουν. Έτσι δεν θα χρειαστεί να εκταμιεύσει  μερικά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία  έχει μεν ανάγκη η πραγματική οικονομία, – και ιδιαίτερα η χειμαζόμενη της Ηπείρου – όπως επίσης διακήρυττε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου, πλην όμως  τώρα όμως ετοιμάζονται να τα προωθήσουν προς άλλες κατευθύνσεις.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

Την ώρα βέβαια που «η πραγματική οικονομία» βουλιάζει από τα χρέη και την αφερεγγυότητα της Πολιτείας, η Κυβέρνηση βρήκε το αντίδοτο σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, που καμία σχέση δεν έχουν με τις άμεσες και ανάγκες της κοινωνίας. Π.χ. εξαγγέλλει Διοικητική Μεταρρύθμιση, η οποία πέρα από τους σχεδιασμούς, απαιτεί τεράστιους πόρους για να υλοποιηθεί. Ασχολείται με τους Φορείς Διαχείρισης, με τις αντικαταστάσεις διοικητικών συμβουλίων κ.ο.κ. πράξεις που έχουν σχέση με τη νομή της εξουσίας, πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν δίνουν απάντηση στην αγωνία των χιλιάδων πολιτών που περιμένουν να εισπράξουν  χρήματα από έργα και προγράμματα. Ακόμη και αυτό το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, που πρόκειται να δοθεί, είναι ψίχουλα μπροστά στη ρευστότητα και την ανάκαμψη που μπορεί να δώσει σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους η καταβολή, μέρους έστω, οφειλών του κράτους προς εκείνους που έχουν λαμβάνειν.

Πηγή: ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα που μας κρύβουν

Αλλάζει ο διοικητικός και εκλογικός χάρτης της χώρας

ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΔΙΝΟΥΝ ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ!

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.