«Δαγκώνει» το επικαιροποιημένο – «Μνημόσυνο» για επικουρικά Δημοσίου, συλλογικές, βαρέα ανθυγιεινά.

Θύελλα από νέα μέτρα φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συντάχθηκε στις 6 Αυγούστου από την κυβέρνηση και τους επιτηρητές της Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς περιλαμβάνει:

* Αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, (ακόμη και σε όλο το ασφαλιστικό αν χρειαστεί).,

* Αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων από τις «επιχειρησιακές».

* Έξοδο σχεδόν του 60% των εργαζομένων από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

* Ψαλίδι στους μισθούς του Δημοσίου, (ακόμη και στις αμοιβές των υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδος).

* Επανεξέταση των προνοιακών επιδομάτων, αλλά και

* Ποινικές διώξεις (φυλακή) για μεγάλους φοροφυγάδες.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Τα μέτρα που εξειδικεύονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνουν:

1. Επιβολή ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν υπόκεινται σε φορολόγηση, αλλά και μετάταξη στους υψηλότερους συντελεστές (23%) του 30% των προϊόντων που σήμερα έχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (5%-11%) με στόχο επιπλέον έσοδα 1 δις. ευρώ ετησίως.

2. Πρόσθετες αλλαγές στο ασφαλιστικό που μόλις πριν ένα μήνα ψηφίστηκε στη Βουλή με το νόμο 3863. Αν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες υπερβαίνουν το 2,5% του ΑΕΠ, στο διάστημα 2009-2060 τότε θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στις συντάξεις, λέει το νέο κείμενο. Πυξίδα θα αποτελέσουν οι αναλογιστικές μελέτες (Δεκέμβριο του 2010 για το σύνολο των ταμείων).

3. Εις βάθος αλλαγές στα δημόσια επικουρικά ταμεία για να σταθεροποιηθεί και εκεί η συνταξιοδοτική δαπάνη (σ.σ: μειώσεις συντάξεων) και να απαγορευτεί διά νόμου ότι ακόμη και αν δεν υπάρχουν πόροι, το κράτος δε θα κληθεί να βάλει τα λεφτά που λείπουν, με βάση τις μελέτες που θα είναι έτοιμες το Μάρτιο του 2011

4. Αποδυνάμωση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων έναντι των οποίων θα υπερισχύουν οι συμφωνίες εργοδοτών – εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης, ή επαγγελματικών ενώσεων.

5. Κατάργηση εκατοντάδων βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και μετάταξή τους στην κοινή ασφάλιση, ώστε όσοι μείνουν στα «βαρέα» να μην υπερβαίνουν το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας, όπως «συμβουλεύει» το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «βλέπουν» την έξοδο από τα βαρέα, πάνω από 450.000 εργαζόμενοι από τους 800.000 που ασφαλίζονται σήμερα. Μάλιστα η νέα λίστα για τα βαρέα θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2011 και θα αφορά όχι τους νέους αλλά και σημερινούς ασφαλισμένους.

6. Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με προτεραιότητα σε αυτά των δικηγόρων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων.

7. Πώληση ακινήτων και οργανισμών του Δημοσίου.

8. Μείωση αμοιβών για τους υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και προσαρμογή τους στο ασφαλιστικό σύστημα του ΙΚΑ, με ειδικές ρυθμίσεις που υποχρεώνεται να προωθήσει η διοίκηση της Τ.τ.Ε, που είναι πλέον και ο ασφαλιστικός τους φορέας.

9. Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από φέτος και σταδιακά ως το 2013.

10. Ενεργοποίηση στην πράξη των ποινικών κυρώσεων για τους μεγάλους φοροφυγάδες («επανεξέταση των νομικών διαδικασιών για την έγκαιρη και αποτελεσματική δίωξη των παραβατών, και πρόγραμμα ελέγχων συμπεριλαμβανομένης της ποινικής δίωξης των μεγαλύτερων παραβατών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά).

11. Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα περιλαμβάνει τις αποδοχές των υπαλλήλων από τον τακτικό μισθό και βασικά μόνο επιδόματα, με κατάργηση υπερωριών, εκτός έδρας και πρόσθετων απολαβών (ειδικά-κλαδικά επιδόματα). Παράλληλα θα εξεταστούν από μηδενική βάση όλα τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, και θα γίνει η αναδιανομή τους ώστε να παράγουν αποτέλεσμα, δηλαδή η καταβολή τους να βγάζει από το όριο της φτώχειας μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Εδώ είναι που μελετάται η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τα πολυτεκνικά επιδόματα και για το επίδομα των τρίτεκνων οικογενειών. Για παράδειγμα, σήμερα δικαιούνται επίδομα όσοι έχουν τρία παιδιά, άσχετα αν έχουν εισόδημα 200.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ.

12. Ρύθμιση των καταπατημένων εκτάσεων, με στόχο έσοδα 1,5 δις. ευρώ στο διάστημα 2011-2013.

Κώστας Κατίκος

Πηγή

Διαβάστε επίσης

“Θα” αναμένεται να μοιράσει ο κ. Παπανδρέου στην Δ.Ε.Θ.

Προσλήψεις συμβούλων, για την ενεργοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων τον Σεπτέμβρη

Κυοφορούνται νέα μέτρα. Μήνας κλειδί για την απόφαση λήψης ή όχι νέων μέτρων θα είναι Σεπτέμβριος

Αίτημα ακύρωσης του μνημονίου κατέθεσαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, φορείς και πολίτες

Λουκέτο σε 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους

Βάφτισαν την συντήρηση των μαχητικών, εξοπλιστικό πρόγραμμα λόγω ΔΝΤ!

Έρχονται νέα μέτρα: Ιδιωτικοποιήσεις, νέο ασφαλιστικό, κλειστά επαγγέλματα …

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.