Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Στο στόχαστρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Υποψήφιος για έλεγχο καθίσταται κάθε ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ με βάση τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο.

Πρόκειται για τη διάταξη-έκπληξη που συμπεριλήφθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο, το οποίο κατά τα άλλα περιλαμβάνει τις ήδη γνωστές διατάξεις που καθιστούν διαρκές το αδίκημα της φοροδιαφυγής, μειώνουν τον φόρο για τις επιχειρήσεις, παρέχουν διευκολύνσεις για την τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων και αναβάλλουν για το 2012 τον φόρο υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές με αύξηση ωστόσο του φόρου συναλλαγών.

Το φορολογικό θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης αλλά και τις υποδείξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα θέματα που αφορούν κυρίως στο ποινολόγιο. Αντίθετα, τον δρόμο για τη Βουλή ετοιμάζεται να πάρει το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, το οποίο εγκρίθηκε και αυτό χθες από το υπουργικό συμβούλιο και προβλέπει την παροχή μέχρι 50 αδειών για το ιντερνετικό στοίχημα και άλλων δέκα για τη διασπορά 30.000 κουλοχέρηδων.

Αναλυτικότερα, με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Θεσπίζεται τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα καταστολής της φοροδιαφυγής, το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους. Το πρώτο επιχειρησιακό πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2011 και θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Μαρτίου.

Θεσπίζεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και θα εδρεύει στο ΣΔΟΕ.

Το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές. Η μετατροπή του αδικήματος σε διαρκές σημαίνει πρακτικά ότι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος, κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη.

Το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες), μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές. Εφαρμόζεται ομοίως η αυτόφωρη διαδικασία.

Αναστολή εκτέλεσης της ποινής δεν επιτρέπεται στα εγκλήματα φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του κράτους.

Στα φορολογικά εγκλήματα, που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την χώρα κ.λπ.) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση.

Οι επιτηδευματίες, που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, σύμβουλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από τη δραστηριότητά τους αυτή δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, τα 20.000 ευρώ για πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων και τα 15.000 ευρώ για πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων, υπόκεινται σε κατά προτεραιότητα έλεγχο από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές.

Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% στο 50%, όταν ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές.

Κάρτα αποδείξεων για την προαιρετική καταγραφή του ποσού των αποδείξεων δαπανών.

Προβλέπεται τριετής θητεία των ελεγκτών, οι οποίοι ειδικά για τον ΣΔΟΕ θα πρέπει να έχουν θητεύσει τουλάχιστον 17 χρόνια σε ελεγκτικές υπηρεσίες.

Αναδιοργανώνεται η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων για τον έλεγχο των υψηλών εισοδημάτων, των έμμεσων φόρων, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των μεγάλων επιχειρήσεων και των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Συστήνεται Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Άρση του φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ και των παραβατών του ΚΒΣ.

Διάκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ανεπίδεκτες είσπραξης και μη μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ιδρύεται Σώμα Φορολογικών Διαιτητών για την επίλυση φορολογικών διαφορών άνω των 150.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα θα φορολογούνται όσοι διαμένουν πάνω από 183 ημέρες στη χώρα μας.

Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στη φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων.

Ο συντελεστής για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ από την 1/1/2011 και μετά. Για μετοχές που αποκτώνται από 1/1/2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών αλλά φορολογείται η υπεραξία.

Παρέχεται δυνατότητα επιλογής φορολόγησης με ΦΠΑ στην εκμετάλλευση εμπορευματικών κέντρων.

Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ με προκαταβολή του 40% του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% προσαυξάνεται κατά 1% και θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.

Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής οφειλόμενου ΦΠΑ σε 6 δόσεις. [Δ. Τσουπαρόπουλος, Γ. Τριανταφύλλου, Κέρδος]

Διαβάστε επίσης

Περαίωση: Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την περαίωση

Οδηγίες για την υποβολή αποδείξεων και τη ρύθμιση οφειλών

Εκκλησία: Ιερή Αυθαιρεσία, Φοροαπαλλαγή, Ατιμωρησία, Συγκάλυψη

Αντιδρούν οι εθνοπατέρες για τις περικοπές

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.