Νέοι φόροι 5 δισ. ευρώ: Νέα φορολογική κλίμακα, αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος, κατάργηση φοροαπαλλαγών

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου) προβλέπει αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, με την καθιέρωση νέας κλίμακας και με ψαλίδισμα ή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αύξηση της φορολογίας για την κατοχή ακινήτων κ.ά. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα με την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας και με ψαλίδισμα ή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα με την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας και με ψαλίδισμα ή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και στους έμμεσους φόρους, με στόχο την είσπραξη 5 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα με την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας και με ψαλίδισμα ή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αύξηση της φορολογίας για την κατοχή ακινήτων και ελαφρύνσεις για τις μεταβιβάσεις και αναπροσαρμογές στους συντελεστές των έμμεσων φόρων.

Επίσης προωθείται νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νέου τύπου ποινολόγιο για τους φορο-παραβάτες και τους οφειλέτες.

Το σχέδιο, που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει:

  •  Καθιέρωση νέων κλιμακίων και συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος, που θα επιφέρουν αύξηση του φόρου για την συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων και κυρίως των μεσαίων στρωμάτων.

Το πρώτο βήμα έγινε με τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ και την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4%).

  • Περικοπή ή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου (αξία ακίνητης περιουσίας, ύψος καταθέσεων κ.ά.).

Όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, σε περίοδο πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης το κράτος δεν μπορεί συλλήβδην να πριμοδοτεί με εκπτώσεις και απαλλαγές τους φορολογούμενους. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, ενοίκια, υποχρεωτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. Επισημαίνεται ότι με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου μειώθηκε αυτόματα και το ποσό της έκπτωσης για ενοίκια και δίδακτρα.

  • Επιβολή ενός νέου μόνιμου φόρου για την κατοχή ακινήτων με τη συγχώνευση και κατάργηση άλλων φόρων και τελών. Ο φόρος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την εισοδηματική και οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Αντίθετα θα μειωθούν οι φόροι μεταβίβασης.
  •  Θέσπιση νέων αντικειμενικών τεκμηρίων για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο προσδιορισμός του εισοδήματος θα γίνεται με πλέγμα κριτηρίων όπως: Η ακίνητη και κινητή περιουσία (καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.), το είδος, ο χρόνος και ο τόπος άσκησης της δραστηριότητας και ο τρόπος διαβίωσης.

Έμμεσοι φόροι
Ενιαίος ΦΠΑ 15%-18%

Στον τομέα των έμμεσων φόρων προωθείται:

  • Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 15%-18% ή η μείωση των συντελεστών σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου για τον προσδιορισμό του ύψους και την απόδοση του φόρου.
  •  Η εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσηςμεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, που θα προκαλέσει αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 40 λεπτά το λίτρο. Το μέτρο θα συνδυαστεί με τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ανάλογα με το εισόδημα, την έκταση και την περιοχή της κατοικίας.
  • Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τη βενζίνη, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό. [Έθνος]

Διαβάστε επίσης

Στη δημοσιότητα, το πρώτο όνομα μεγαλοοφειλέτη

Νέο φορολογικό σύστημα: Κόβονται φοροαπαλλαγές, αλλάζουν φορολογικοί συντελεστές

Ποιοι θα πληρώσουν έκτακτους φόρους και πόσο

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.