Διάδοση των ναρκωτικών και ειδικά της κάνναβης στα σχολεία!

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η διάδοση των ναρκωτικών ανάμεσα στους Έλληνες μαθητές. Ο αριθμός των εφήβων που έχει δοκιμάσει παράνομες ουσίες και ειδικά χασίς έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του ’80, το χειρότερο όμως είναι ότι οι περισσότεροι μαθητές που δοκιμάζουν επαναλαμβάνουν τη χρήση.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την πανελλαδική έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές (ESPAD 2011) που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και τα κατά τόπους κέντρα πρόληψης. Αποτελεί την έβδομη επανάληψη της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1984 κι έτσι δίνει ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη διαχρονική πορεία της κατανάλωσης ουσιών από τους εφήβους. Η τελευταία έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 37.000 μαθητών ηλικίας 13 έως 19 ετών και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν χθες από την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ομότιμη καθηγήτρια Άννα Κοκκέβη και την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη.

Το πρώτο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι το ποσοστό των μαθητών που έχει κάνει χρήση παράνομων ουσιών παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα (2007) και είναι σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με το 1984 (η σύγκριση αφορά την ηλικιακή ομάδα 15 έως 19 ετών, καθώς για τις μικρότερες ηλικίες δεν υπάρχουν στοιχεία από παλαιότερες έρευνες). Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των μαθητών που έχει κάνει χρήση τουλάχιστον μία φορά ανέρχεται σε 15,2% του συνόλου, έναντι 12% το 2007 και μόλις 6% το 1984. Μάλιστα, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη για τους μαθητές που έχουν επαναλάβει τη χρήση για τρεις ή περισσότερες φορές, με το ποσοστό τους να διαμορφώνεται σε 9,9% έναντι 7,6% το 2007 και 3,2% το 1984.

Κυρίαρχη θέση ανάμμεσα στις παράνομες εξαρτησιογόνους ουσίες κατέχει η κάνναβη, την οποία έχει δοκιμάσει το 13,4% των εφήβων ηλικίας 15-19 ετών, ενώ οι υπόλοιπες εντοπίζονται σε πολύ μικρότερα ποσοστά (ecstasy και αμφεταμίνες από 2,5%, παραισθησιογόνα και κοκαΐνη από 2,4% κ.ά.). Επίσης, σχετικά υψηλά ποσοστά συγκεντρώνουν οι εισπνεόμενες ουσίες (όπως κόλλα ή βενζίνη) με 14,1% και τα ηρεμιστικά υπνωτικά χάπια (χωρίς ιατρική σύσταση) με 9,3%.

Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή διαφοροποίηση στη χρήση της κάνναβης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκτοξεύεται στους εφήβους άνω των 18 ετών. Ειδικότερα, το ποσοστό όσων κάνουν συστηματικότερη χρήση (τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα) διαμορφώνεται σε 3,2% για τους εφήβους 15 και 16 ετών, σε 8% για 17χρονους και 18χρονους και σε 17,4% για τους 19χρονους.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Συγκριτικά καλύτερη είναι η διαχρονική μεταβολή της χρήσης των δύο νόμιμων εξαρτησιογόνων ουσιών, του καπνού και του αλκοόλ. Σε ό,τι αφορά το τσιγάρο, παρατηρείται μείωση στο ποσοστό των συστηματικών καπνιστών (όσων καπνίζουν τουλάχιστον ένα τσιγάρο καθημερινά), το οποίο διαμορφώνεται σε 19,4% στους εφήβους 15-19 ετών έναντι 19,9% το 2007 και 31,6% το 1984. Λιγότεροι είναι όμως και οι «βαρείς» καπνιστές (πάνω από δέκα τσιγάρα την ημέρα), το ποσοστό των οποίων διαμορφώνεται σε 8,6% έναντι 10,5% το 2007 και 13,3% το 1984.

Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι τα ελληνόπουλα καπνίζουν λίγο. Μέχρι την ηλικία των 16 ετών τα ποσοστά είναι σχετικά χαμηλά και ρίχνουν τον μέσο όρο, αλλά τα πράγματα αλλάζουν δραστικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς συστηματικοί καπνιστές είναι ένας στους τέσσερις εφήβους 17 και 18 ετών (24,5%) και ένας στους δύο 19χρονους (51%)!

Αναφορικά με το αλκοόλ η έρευνα δείχνει ότι η σημερινή εικόνα παρουσιάζει μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν, με εξαίρεση την αύξηση στην υπερβολική κατανάλωση. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό των εφήβων ηλικίας 15 έως 19 ετών που έχει καταναλώσει πέντε ή περισσότερα ποτά στη σειρά τουλάχιστον τρεις φορές τον τελευταίο μήνα ανέρχεται σε 15,8%, έναντι 13,2% το 2007 και 12,3% το 1984.

Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι το ποσοστό των εφήβων που καταναλώνουν αλκοόλ πολύ συχνά παρουσιάζει πτωτική τάση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά παραμένει υψηλό. Τουλάχιστον δέκα φορές τον μήνα πίνει το 10,1% των 16χρονων, το 18% των 18χρονων και το 27,1% των 19χρονων! [Πηγή]

Διαβάστε επίσης

“Ναρκωπέδιο” ανάμεσα στα δύο σχολεία της περιοχής, το Γενικό Κρατικό Νικαίας

Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών

ΕΛΛΑΣ

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.