Έλληνες επιστήμονες στη «μάχη» για την ανακάλυψη του «γενετικού κώδικα» του αυτισμού

Ο καθηγητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με ειδίκευση στην νανοηλεκτρονική, Σταν Σκαφίδας αριστερά και ο καθηγητής Νευροψυχιατρικής, κ. Χρήστος Παντελής.

Δύο ομογενείς επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων ενώνουν τις επιστημονικές τους γνώσεις προκειμένου να «χαρίσουν» στην ανθρωπότητα το «γενετικό κώδικα» του αυτισμού.

Ο καθηγητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με ειδίκευση στην νανοηλεκτρονική, Σταν Σκαφίδας, και ο επίσης καθηγητής Νευροψυχιατρικής, κ. Χρήστος Παντελής, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, πριν από λίγο καιρό κατάφεραν να αναπτύξουν ένα τεστ που εκπέμπει πολλά θετικά σήματα όχι τόσο για τη διάγνωση του αυτισμού και, ίσως, και της σχιζοφρένειας, αλλά για τη διαπίστωση κατά πόσο ένα νεαρό άτομο βρίσκεται στις ομάδες μεγάλης επικινδυνότητας για την εκδήλωση αυτών των παθήσεων.

Ξεκινώντας με την επιστημονικά τεκμηριωμένη υπόθεση ότι ο αυτισμός είναι εν μέρει και κληρονομική πάθηση, που σημαίνει ότι η αρρώστια έχει άμεση σχέση με τη γονιδιακή ταυτότητα του ατόμου και των συγγενών του, και γνωρίζοντας, παράλληλα, ότι προκειμένου να νοσήσει ένα άτομο απ’ αυτόν χρειάζεται η μετάλλαξη περισσοτέρων του ενός γονιδίου, ξεκίνησαν έρευνες.

Εξέτασαν τα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο από περίπου 8.000 ανθρώπους. Το «υποκείμενο» της επιστημονικής τους έρευνας, το σύμπλεγμα γονιδίων ατόμων που έπασχαν από τη νόσο, υγιών μελών της οικογένειάς τους και ατόμων που δεν είχαν καμία σχέση με τη νόσο.

«Η έρευνα στην επιστήμη είναι η αναζήτηση της σχέσης μεταξύ πραγμάτων, παραγόντων και συνθηκών»  λέει ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Νευροεπιστήμης, Γιώργος Παξινός, και αυτό ακριβώς κατάφεραν να επιτύχουν και οι δύο ομογενείς επιστήμονες.

«Πολλοί επιστήμονες ερευνούσαν τη σχέση της νόσου με το γενετικό υλικό, υποθέτοντας ότι εκφυλισμός ενός και μόνο γονιδίου ευθύνεται για τον αυτισμό» αναφέρει ο καθηγητής, Σταν Σκαφίδας, στη συνάδελφο, Παναγιώτα Παππά, από την αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου».

Οι δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, όμως, δεν ακολούθησαν την πεπατημένη. Εξέτασαν μία ομάδα γονιδίων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία του εγκεφάλου που προκαλεί τον αυτισμό, και διαπίστωσαν ότι, όντως, είναι η σχέση μεταξύ αυτών και οι μεταλλάξεις τους που ευθύνονται για πιθανή εκδήλωση της νόσου.

Και οι δύο, με ένα στόμα, ξεκαθαρίζουν στο «Νέο Κόσμο» ότι το τεστ βρίσκεται στην πειραματική του φάση, αλλά και ότι δεν είναι διαγνωστικό.

«Η εξέταση είναι περισσότερο προληπτική και θα δίνει την ευκαιρία στους θεράποντες ιατρούς να το χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου» αναφέρουν.

Οι δύο ομογενείς επιστήμονες, όμως, με αυτήν την έρευνά τους, ανοίγουν ένα ακόμα μεγαλύτερο και, σίγουρα, αισιόδοξο κεφάλαιο για την ανθρωπότητα. Αυτό που λέγεται «σχέση γενετικού κώδικα και ψυχασθενειών». Η πολυετής έρευνα του καθηγητή Παντελή στη νόσο της σχιζοφρένειας και η δεδομένη γνώση ότι είναι η ίδια ομάδα γονιδίων που σχετίζεται με τον αυτισμό, που, επίσης, σχετίζεται και με άλλες ψυχασθένειες όπως η σχιζοφρένεια, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακόμα σπουδαιότερο δώρο για την ανθρωπότητα την ανακάλυψη του «γενετικού κώδικα» των ψυχασθενειών στο μέλλον. Δυνητικά μία τέτοια ανακάλυψη θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωσή τους και στην σωστή αντιμετώπισή τους.

Να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 14% του πληθυσμού του πλανήτη μας, έχει εκδηλώσει αναπηρία λόγω κάποιας μορφής ψυχασθένειας. [neoskosmos.com]

Διαβάστε επίσης

Έλληνας ερευνητής δημιούργησε το καλύτερο θερμοηλεκτρικό υλικό στον κόσμο

Καθιέρωσε τα ελληνικά ώς τη μόνη ξένη γλώσσα διδασκαλίας

Τρισέγγονος του Παύλου Μελά ζει στο Σίδνεϊ

Τα “μυστικά” της λειτουργίας του εγκεφάλου αποκαλύπτει Έλληνας επιστήμονας του ΜΙΤ.

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.