Μνημόνιο κατανόησης πρότεινε η Ελλάδα στα Σκόπια, με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας

Την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, προκειμένου να τεθούν οι βασικές παράμετροι για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, προτείνει ο ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος σε επιστολή του προς τον ομόλογό του των Σκοπίων Ν. Ποπόσκι.

Επιστολή προς τον ομόλογό του των Σκοπίων, Ν. Ποπόσκι, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με την οποία προτείνει, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, να τεθούν το πλαίσιο και οι βασικές παράμετροι για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας.

Mεταξύ άλλων, στο κείμενο του προτεινόμενου Μνημονίου Κατανόησης τονίζεται πως η όποια λύση πρέπει να περιλαμβάνει «συμφωνία επί του γεγονότος ότι οποιαδήποτε πρόταση πρέπει να εμπεριέχει σαφές και οριστικό προσδιορισμό του ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολιών σχετικά με τη διάκριση μεταξύ του εδάφους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και περιοχών σε γειτονικές χώρες, ειδικότερα, της περιοχής της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα», καθώς επίσης ότι «το συμφωνημένο όνομα θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) και για όλους τους σκοπούς».

Υπογραμμίζεται επίσης, πως «είναι απαραίτητο να υποστηρίζουμε πλήρως τις αρχές της καλής γειτονίας και της μη παρέμβασης στα εσωτερικά θέματα της άλλης πλευράς υπό οιοδήποτε πρόσχημα, συμπεριλαμβανομένων οιωνδήποτε εδαφικών διεκδικήσεων που αφίστανται των υφιστάμενων κοινών συνόρων, ότι θα συνεχίσουμε να απαγορεύουμε εχθρικές δράσεις ή προπαγάνδα από κρατικά ελεγχόμενες υπηρεσίες και να αποθαρρύνουμε παρόμοιες ενέργειες από ιδιωτικούς παράγοντες που ενδέχεται να υποκινήσουν βία, μίσος ή εχθρότητα του ενός κατά του άλλου και ότι θα απέχουμε από κάθε πράξη ή δήλωση που διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμβόλων που αποτελούν μέρος της ιστορικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς του άλλου».

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς, δηλώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, είναι η υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου, που θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων, ενώ επισημαίνεται πως η πρωτοβουλία του υπουργού γίνεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, στη διαδικασία υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Η πρωτοβουλία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, είναι ενισχυτική των προσπαθειών που καταβάλλει ο εντεταλμένος του ΟΗΕ Αμερικανός διαμεσολαβητής και γνωστοποίησε ότι τοι υπουργείο έχει ενημερώσει σχετικά τον κ. Νίμιτς, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Αθήνα, συμπλήρωσε ο κ. Δελαβέκουρας, λόγω της καθυστέρησης που είχε παρατηρηθεί στη διαδικασία, επιχείρησε να της δώσει μια νέα ώθηση, και παράλληλα ξεκαθάρισε πως το Μνημόνιο Κατανόησης δεν υποκαθιστά την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, με την πρωτοβουλία αυτή η ελληνική πλευρά «αποδεικνύει έμπρακτα» την αποφασιστικότητά της και την πολιτική της βούληση για λύση, «με αμοιβαίο σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό» της κάθε πλευράς και πλέον τα Σκόπια καλούνται να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους».

Εκτίμηση του εκπροσώπου ήταν πως η υπογραφή του Μνημονίου «θα απελευθερώσει το δυναμικό των διμερών σχέσεων και θα δώσει νέα προοπτική» στην ευρω- ατλαντική ενσωμάτωση των Σκοπίων, κυρίως δε «θα αποτελέσει ηχηρή απάντηση σε όσους καλλιεργούν την εχθρότητα, τον εθνικισμό, ακόμα και το μίσος».

Εδώ το πλήρες κείμενο της επιστολής Αβραμόπουλου και του προτεινόμενου από την ελληνική πλευρά Μνημονίου Κατανόησης. [naftemporiki.gr]

Διαβάστε επίσης

Συμβούλιο Ευρώπης: Τα Σκόπια ζητούν να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Μειονοτήτων στην Ελλάδα

«Μακεδονική μειονότητα» έξω από την Θεσσαλονίκη!

«Μακεδόνες» και Τούρκοι διεκδικούν κομμάτια της Ελλάδας

Θέμα «μακεδονικής μειονότητας» θέτει ξανά ο Γκρούεφσκι

ΕΛΛΑΣ

This entry was posted in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΚΟΠΙΑ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.