«Εναέρια» συμφωνία Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας

Τη διακρατική συμφωνία BLUE MED για την εγκαθίδρυση του Λειτουργικού Τμήματος Εναέριου Χώρου θα υπογράψει σε ειδική τελετή, την Παρασκευή, στη Λεμεσό, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση  «τo Λειτουργικό Τμήμα Εναέριου Χώρου BLUE MED αφορά τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για την αναδιάρθρωση του εναέριου χώρου της Μεσογείου, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης χωρητικότητας και αποτελεσματικότητας του δικτύου διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας». Αναφέρεται ότι η τελετή θα γίνει στο περιθώριο του συνεδρίου Single European Sky “A Time for Action”.

Σημειώνεται παράλληλα ότι «τα Λειτουργικά Τμήματα Εναέριου Χώρου, ή FABs όπως είναι πιο γνωστά, θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ιδιαίτερα σημαντικά εργαλεία για την εφαρμογή του προγράμματος του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, που αποσκοπεί στην ομοιόμορφη παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Προστίθεται ότι τη συμφωνία θα υπογράψουν εκ μέρους της Κύπρου ο κ. Φλουρέντζου, εκ μέρους της Ελλάδας ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Χατζηδάκης, εκ μέρους της Μάλτας ο Υπουργός Μεταφορών Όστιν Γκάτ και εκ μέρους της Ιταλίας, ο Υφυπουργός Μεταφορών Μάριο Τσιάτσια. Την τελετή θα τιμήσει με τη παρουσία του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σίιμ Κάλας.

To BLUE MED FAB, αναφέρεται, «εγκαθιδρύεται μετά από ενδελεχή προεργασία, κατά την οποία διερευνήθηκαν οι τεχνικές, επιχειρησιακές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές του, καθώς και η επιπρόσθετη αξία του για την παροχή υπηρεσιών».

Από τις σχετικές μελέτες διαφάνηκε ότι μέσα από στενή συνεργασία, ανταλλαγές εμπειριών και γνώσεων, το FAB αυτό, όπως και τα υπόλοιπα οκτώ της ΕΕ, μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις και εξοικονομήσεις στα συστήματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας των  χωρών που το απαρτίζουν, με θετικές επιπτώσεις στους χρήστες του εναέριου χώρου και τις αεροπορικές εταιρείες. [24h.com.cy]

Διαβάστε επίσης

Κίνδυνος να παραχωρηθεί ο έλεγχος του FIR Αθηνών σε γειτονικές χώρες

ΕΛΛΑΣ

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.