Ελπίδα για την αποκατάσταση των εγκεφαλικών βλαβών, δίνει η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος

podigonato_763602908Ελπίδα για την αποκατάσταση των εγκεφαλικών βλαβών που προκαλούνται από τραυματισμούς σε αυτοκινητικά ατυχήματα δίνει μια σημαντική ανακάλυψη ερευνητών στο Βέλγιο, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην αποκατάσταση της κίνησης των άκρων!

Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Λιέγης, οι οποίοι μελέτησαν τα συμπτώματα που παρουσίαζαν 55 άνθρωποι με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους, με τη χρήση ρεύματος στον εγκέφαλο οι άνθρωποι αυτοί στην ουσία επανήλθαν στη ζωή, αφού βρίσκονταν σχεδόν σε κώμα και συνήλθαν. Μάλιστα κάποιοι ήταν σε θέση να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις και άλλοι να κινήσουν τα χέρια τους μόνοι τους ή ακολουθώντας οδηγίες!

Σύμφωνα με τον δρα Steven Laureys, ερευνητή που ειδικεύεται σε περιπτώσεις ασθενών που βρίσκονται σε κώμα, η θεραπεία με ρεύμα βοήθησε δύο ασθενείς που βρίσκονταν σε ήπια κωματώδη κατάσταση να επανέλθουν πλήρως. Οι ερευνητές δεν έχουν κατανοήσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου το ηλεκτρικό ρεύμα ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά γνωρίζουν ότι η θεραπεία αυτή βοηθά να επανέλθουν οι λειτουργίες του εγκεφάλου που καταστέλλονται όταν ο ασθενής βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες, κυρίως αν οι ερευνητές καταφέρουν να αναπτύξουν τη θεραπεία περισσότερο, ώστε ο εγκέφαλος να παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερη δραστηριότητα και οι ασθενείς να αποκτούν καλή ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με το «New Scientist», η νέα ανακάλυψη προσφέρει σαφή ιατρικά οφέλη, καθώς θα βοηθήσει τους γιατρούς να εκτιμούν καλύτερα την κατάσταση των ασθενών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να δείξουν αν υποφέρουν, αν αισθάνονται πόνο κ.ο.κ.

Ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν ότι παράλληλα προκύπτει και ζήτημα ηθικής, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς αισθάνονται οι ασθενείς και αν θα είναι εύκολο για τους συγγενείς τους να δεχτούν μια πιθανή απόφασή τους να πάψουν να βρίσκονται στη ζωή. [Espressonews.gr, madata.gr]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.