Πειραιάς: Εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο για το «Ρολόι» που… επιστρέφει

ΡολόιΑντίστροφη μέτρηση για την «επιστροφή» ενός εμβληματικού κτιρίου του Πειραιά, του «Ρολογιού» δηλαδή που θα κατασκευαστεί στο λιμάνι απέναντι από την Αγία Τριάδα, εκεί όπου βρισκόταν ως το 1968 που γκρεμίστηκε.

Ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει εκδηλώσεις την Παρασκευή 14 Μαρτίου για το Ρολόι και για αυτές θα μιλήσει ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος σε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 11 Μαρτίου στις 11.30.

Μιλώντας πριν από μερικούς μήνες στο «Βήμα» ο δήμαρχος Πειραιά είχε πει πως «θέλουμε η νέα γενιά να δίνει τα ραντεβού της στο Ρολόι και οι παλιοί να θυμηθούν τα παλιά» και όπως ανέφερε, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να συνεδριάζει εκεί το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναφορικά με το κόστος ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα διαμορφωθεί στα περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ο κ. Μιχαλολιάκος τα πρώτα 250.000 ευρώ θα τα καταβάλει ο δήμος εκποιώντας -στην αντικειμενική του αξία- ένα οικόπεδο στα όρια με τον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, το οποίο προτίθεται να αγοράσει ο Δήμος Νίκαιας, ενώ στη συνέχεια θα ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός, μέσω του οποίου θα συνεισφέρει όποιος το επιθυμεί.

Επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώνεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη στις 19.00 στην οποία θα συμμετέχουν η Φωτεινή Δάρρα και ο Λάκης Χαλκιάς. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση του Ρολογιού. Παράλληλα μεγάλο χρηματικό ποσό αναμένεται να συγκεντρωθεί αμέσως μετά σε δημοπρασία πινάκων με θέμα το Ρολόι κατά τη διάρκεια δείπνου στο οποίο θα παραβρεθούν 200 άτομα και θα γίνει στις 21.00 στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Νωρίτερα την Παρασκευή στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα σχετικά με την «Ανάκτηση της Ιστορικής Αρχιτεκτονικής Ταυτότητας της πόλης του Πειραιά» και χαρακτηριστικό τίτλο «του ρολογιού ο χρόνος θα ταξιδέψει πάλι στους δρόμους της θάλασσας»

Στην ημερίδα θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, αρχιτέκτονες σχετικά με το θέμα της ανακατασκευής του Ρολογιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τον Β. Μιχαλολιάκο το θέμα είναι στις βασικές προτεραιότητες του και ο Δήμος Πειραιά σκοπεύει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επαναδημιουργία του Ρολογιού αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές κάνοντας ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Επιφυλάξεις

Υπάρχουν όμως και επιφυλάξεις για το έργο. Σε άρθρο της Ομάδας Περιβάλλοντος του συνδυασμού το «Λιμάνι της Αγωνίας» και δημοσιεύτηκε στα μέσα Δεκεμβρίου αναφέρονταν μεταξύ άλλων πως «την εποχή που υπήρχε το Ρολόι, η πόλη ήταν αλλιώτικη. Στη θέση του κτιρίου υπάρχει σήμερα ο βασικός κυκλοφοριακός κόμβος του λιμανιού. Αν ξεκινήσει η μελέτη, θα ανακαλύψουν ότι θα πρέπει να μετακινηθεί η λεωφόρος Μιαούλη -που δεν μπορεί- ή να χτιστεί το Ρολόι μέσα στον ιστορικό Τινάνειο Κήπο του 1854, καταστρέφοντας αιωνόβια δένδρα και υποκείμενες αρχαιότητες. To Ρολόι εν ολίγοις, καλώς ή κακώς, δεν χωράει πια εκεί που ήταν κάποτε!»

Η ιστορία του κτιρίου

Το κτίριο θεμελιώθηκε στο χρονικό διάστημα από το 1869 έως το 1873. Το 1875 εγκαινιάζεται σε αυτό το χρηματιστήριο της πόλης και ένα χρόνο μετά στεγάζεται εκεί το ταχυδρομείο. Στο διάστημα από το 1885 έως το 1968 φιλοξενεί το δημαρχείο Πειραιά με εξαίρεση τη περίοδο της Κατοχής όπου στεγάζονταν στρατιωτικές υπηρεσίες. Το κτίριο κατεδαφίστηκε το 1968 με εντολή εντολή του διορισμένου από τη χούντα δημάρχου Αριστείδη Σκυλίτση. [tovima.gr]

This entry was posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.