Mε γιατρούς… εισαγωγής θέλουν να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ!

ιατρική ειδικότηταΕνώ οι συμπατριώτες μας νέοι επιστήμονες παίρνουν κατά χιλιάδες τον δρόμο της ξενιτειάς αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής και την ευκαιρία για μία αξιοπρεπή επαγγελματική σταδιοδρομία, στην Ελλάδα το Υπουργείο Υγείας σκέφτεται να… εισάγει από άλλες χώρες γιατρούς οι οποίοι θα δουλέψουν ως επικουρικοί στελεχώνοντας τις γεμάτες κενά μονάδες του ΕΣΥ!

Ακούγοντας την πληροφορία αυτή δεν μπορεί κανείς να μην σκεφτεί ότι πρόκειται για παραλογισμό, καθώς η προσέλκυση ξένων γιατρών για να δουλέψουν στη χώρα μας δεν πρόκειται να λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα, έστω κι αν καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σήμερα. Εκείνο το οποίο προέχει και θα έπρεπε να απασχολεί το υπουργείο είναι η ανακοπή του ρεύματος μετανάστευσης των δικών μας επιστημόνων.

Φεύγουν στο εξωτερικό

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα σήμερα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Virus.com.gr». Ελλείψεις, λιγοστά κονδύλια και, φυσικά, κενές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού εν γένει. Την ίδια ώρα, Έλληνες γιατροί νεότεροι αλλά και μεγαλύτεροι και εμπειρότεροι αποφασίζουν να πάρουν το δρόμο της φυγής, να καταφύγουν στο εξωτερικό, ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα την εκπαίδευση και τις δυνατότητες τους.

Εξάλλου, όπως φαίνεται σε κάθε προκήρυξη για επικουρικούς, ελάχιστοι είναι οι γιατροί που είναι διατεθειμένοι να μαζέψουν τα μπογαλάκια τους και να μετακομίσουν σε μια απόμακρη (ή όχι και τόσο) περιοχή της χώρας για να εργαστούν κι αυτό πρέπει να προβληματίσει σοβαρά το αρμόδιο υπουργείο.

Θα… εισάγουν γιατρούς

Η λύση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση μοιάζει πιο πολύ με… κακόγουστη φάρσα! Σκέφτονται την εισαγωγή γιατρών, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, Π. Γιαννουλάτος σε πρόσφατη συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους εργαζομένων στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννουλάτο, λοιπόν, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της εισαγωγής ιατρών από το εξωτερικό, καθώς δεκάδες θέσεις που προκηρύχτηκαν για επικουρικούς ιατρούς σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έμειναν χωρίς υποψηφίους και, τελικά ακάλυπτες. Βέβαια, όπως τόνισαν και συμμετέχοντες στη συνάντηση μεγαλύτερο κίνητρο για τους γιατρούς θα αποτελούσε η προκήρυξη μόνιμων θέσεων, χαρακτηρίζοντας «ομηρία» τις επικουρικές θέσεις στο σημερινό σύστημα προσλήψεων.

Με τι κίνητρα;

Επιπλέον, εύλογα κάποιος αναρωτιέται γιατί εξετάζεται μια μονομερής αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς να αναζητηθούν τρόποι να μείνουν στην Ελλάδα γιατροί που στρέφουν το βλέμμα στο εξωτερικό; Αλλά ακόμα και αν τελικά επιλεγεί αυτή η λύση, άραγε τι κίνητρα θα δοθούν στους γιατρούς άλλων εθνικοτήτων να επιλέξουν την Ελλάδα και όχι κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού; Τι είδους γιατροί θα αναζητηθούν και θα επιλέξουν να έρθουν στη χώρα μας; Αλλά και στο πιο πρακτικό κομμάτι, θα περάσουν οι γιατροί από μαθήματα ελληνικών ή θα συνεννοούνται με ασθενείς και εργαζομένους στις μονάδες υγείας στα αγγλικά;

«Εκβιαστική κίνηση…»

Ως απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση η οποία προσβάλλει το ιατρικό σώμα, χαρακτηρίζει τα σχέδια εισαγωγής γιατρών από το εξωτερικό για την κάλυψη των κενών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας. «Αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ενώ το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρα μας έχει στελεχώσει τα προηγμένα υγειονομικά συστήματα ανά τον κόσμο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιχειρεί να εισάγει «φθηνά» ιατρικά χέρια από το εξωτερικό! Επιπρόσθετα τίθενται σοβαρά θέματα Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας καθώς εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά, για την επάρκεια του ξενόφερτου ιατρικού προσωπικού που θα αποδεχθεί τις απαξιωμένες μισθολογικές και επαγγελματικές συνθήκες», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Καλεί, τέλος, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να χαράξει μια ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική που θα διασφαλίζει την κάλυψη των άγονων θέσεων και τη στελέχωση των Μονάδων Υγείας. Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.