Έμεινε και χωρίς νερό το κτήμα Τατοΐου

%cf%84%ce%b1%cf%84%cf%8c%ce%b9Η κατάσταση των κτισμάτων και του δασικού χώρου είναι χειρότερη παρά ποτέ. Στην έκταση 42.000 στρεμμάτων δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από το 1967, με αποτέλεσμα τεράστια δέντρα να πέφτουν καταστρέφοντας κτίρια.

Μια παρέμβαση που έγινε στο υδροδοτικό του σύστημα, παρουσίασε προβλήματα, με αποτέλεσμα να μη φτάνουν μέχρι την κατάφυτη αυτή περιοχή τα νερά από τις πηγές της Πάρνηθας από όπου αρδεύεται. Ετσι πέρασε ολόκληρο το καλοκαίρι, αλλά ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου αποφάσισε τότε να μην αποκαλύψει το πρόβλημα, ώστε «να μη μπουν ιδέες σε πυρομανείς», όπως είπε ο πρόεδρός του, Βασίλης Κουτσαβλής.

Η αστοχία δεν έχει διευθετηθεί και το νερό εξακολουθεί να χάνεται κάπου στον δρόμο. Ωστόσο ο Σύλλογος ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να διερευνηθεί αυτό το μείζον ζήτημα και να λυθεί, και εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος. Αυτό μας ανέφερε κατά τη χθεσινή δημοσιογραφική ξενάγηση στο Τατόι ο κ. Κουτσαβλής. Ωστόσο για την τύχη του κτήματος υπάρχουν πολλές ανησυχίες και καμία αισιοδοξία. Οπως αναφέρθηκε, η κατάσταση των κτισμάτων και του δασικού χώρου είναι χειρότερη παρά ποτέ.

Σε όλη την έκταση των 42.000 στρεμμάτων δεν έχει γίνει απολύτως καμία παρέμβαση από το 1967, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μεν ένα πανέμορφο δάσος, με λύκους, ελάφια και αγριογούρουνα, αλλά από την άλλη να πέφτουν τεράστια παλιά δέντρα καταστρέφοντας κτίρια. Μια λεύκα που έπεσε δίπλα στο φυλάκιο εισόδου, σταμάτησε προσωρινά την κυκλοφορία κοινού. Αλλο δέντρο έπεσε σε στέγη κτιρίου που μόλις είχε αναστηλωθεί, την κατέστρεψε και όλο το έργο επαναλήφθηκε.

Ειδικά στα 6.000 στρέμματα που έχουν κηρυχθεί ως ιστορικός τόπος, υπάρχουν πολλά κτίρια του πρώην ανακτόρου και των εμπορικών του δραστηριοτήτων, από τα οποία 29 έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Οι «Φίλοι» έχουν χρηματοδοτήσει τέσσερις μελέτες, εκ των οποίων μία εκτελείται αυτήν τη στιγμή: η αναστήλωση και συντήρηση του Βουτυροκομείου, ενός κτιρίου που ήταν σε χειρότερη κατάσταση από άλλα επίσης ερειπωμένα κτίρια. Επίσης, έχουν εκπονηθεί τρεις μελέτες από το υπουργείο Πολιτισμού. Πρέπει όμως να ξεκινήσει η εφαρμογή τους, αλλά και να εκπονηθούν νέες. Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί οποιοδήποτε έργο στο ΕΣΠΑ, χωρίς ώριμες μελέτες, όπως τόνισε ο κ. Κουτσαβλής.

Διαφωνίες

Η δημιουργία μουσείου στο κεντρικό κτίριο του Ανακτόρου βρίσκει όλες τις πλευρές σύμφωνες, όπως και η δημιουργία «Καφέ» και πωλητηρίων. Ομως, έχει εμφανιστεί μια διελκυστίνδα ανάμεσα στα τέσσερα υπουργεία και τους λοιπούς επτά φορείς που έχουν υπό την ευθύνη τους το κτήμα, ως προς τις χρήσεις των κτιρίων. Ενα Προεδρικό Διάταγμα που δεν εφαρμόζεται, επειδή πρέπει να προηγηθούν περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες, προβλέπει πολλά καφέ και εστιατόρια, χωρίς σεβασμό απέναντι στην ιστορικότητα των κτισμάτων.

Το υπουργείο Πολιτισμού σκέφτεται να κάνει έναν φορέα διαχείρισης, όπως από την πλευρά του πρότεινε χθες και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, που ήταν ανάμεσα στους προσκεκλημένους για την περιήγηση.

Σε αυτό συμφωνούν όλοι, αλλά τα υπουργεία δεν καταλήγουν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν μελέτη βιωσιμότητας εάν και εφόσον το Τατόι σε συνεργασία με κάποιους ιδιώτες λειτουργήσει ως κέντρο αναψυχής και ως (κρατικό) μουσείο. Γνωρίζουμε ότι απαιτούνται περί τα 110 εκατ. ευρώ, που είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο να βρεθούν. Οι «Φίλοι», όπως και ο κ. Χατζηδάκης, ήταν κατηγορηματικοί: Ο ιστορικός αυτός χώρος μπορεί και πρέπει να πάρει τη μορφή που του αξίζει. [Αγγελική Κώττη. Φωτογραφίες Χάρης Γκίκας, πηγή]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.