Τα ραντάρ των Τούρκων στο Αιγαίο και το οπλοστάσιο της Ελλάδας

Ραντάρ που θα παρακολουθούν κάθε κίνηση στο Αιγαίο, έστησε η Τουρκία, στην πρώτη φάση του σχεδίου Ακτοπλοϊκής Επιτήρησης (SGRS).

Στόχος, επίσημα, είναι ο έλεγχος για να μπει ένα φρένο στις παράνομες δραστηριότητες στη θάλασσα. Η πρώτη φάση του σχεδίου καλύπτει μια περιοχή από τις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά, μέχρι την Ντάτσα (απέναντι από τη Σύμη). Συνολικά 11 σταθμοί παρατήρησης έχουν ήδη στηθεί στις ακτές, σύμφωνα με τη Hürriyet και πλέον γίνονται οι πρώτες δοκιμές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα συστήματα λειτουργούν σωστά.

Τα ραντάρ θα παρακολουθούν το Αιγαίο σε 24ωρη βάση και θα επιτρέπει την παρέμβαση σε περίπτωση που εντοπιστούν παράνομες δραστηριότητες, από διακίνηση προσφύγων μέχρι λαθραλιεία, αναφέρει το δημοσίευμα. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται από τους σταθμούς παρατήρησης θα αναλύονται από διάφορους αλγορίθμους αυτόματα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια «ανωμαλία», όπως για παράδειγμα δύο πλοία που πλησιάζουν πολύ- εγείροντας υποψία για διακίνηση προσφύγων- ή αν σκάφη κινούνται πιο αργά από ό,τι συνήθως, τότε οι χειριστές στο κέντρο ελέγχου θα δίνουν εντολή στις κάμερες να ζουμάρουν στη συγκεκριμένη περιοχή και θα στέλνουν τις εικόνες στη βάση, στην Αγκυρα.

Από εκεί, τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στο λιμενικό, τις ναυτικές δυνάμεις, τα υπουργεία Μεταφοράς, Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Εμπορίου και αν οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει παράνομη δραστηριότητα, τότε θα σπεύδουν στο σημείο δυνάμεις της ακτοφυλακής. Πηγή

Τι απαντά η Πολεμική Αεροπορία για τα ραντάρ των Τούρκων στο Αιγαίο

Η εξαγγελία της σύστασης δικτύου παράκτιων ραντάρ από την Τουρκία κατά μήκος των ακτών της στο Αιγαίο, προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση επί 24ώρου βάσεως έχει την απάντησή της σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος μίλησε στο news.gr.

Πέρα από τα ραδιοηλεκτρονικά συστήματα και μέσα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτουν τα τρία όπλα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τα οποία ανά πάσα ώρα μπορούν να «τυφλώσουν» τα τουρκικά ραντάρ, η πολεμική αεροπορία διαθέτει έναν πύραυλο που μπορεί να καταστρέψει εχθρικά ραντάρ και οτιδήποτε εκπέμπει σχετική ακτινοβολία. Πρόκειται για τον AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile).

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

Τύπος: Stand Off αυτοκατευθυνόμενο Anti Radiation βλήμα
Καθοδήγηση: Passive radar
Πολεμική Κεφαλή: 146 lbs (Fragments 25000 steel cubes)
Εμβέλεια: έως 80 ΝΜ
Βάρος: 355 kg
Άνοιγμα Πτερύγων: 1.1m
Μήκος: 4.1 m
Διάμετρος: 0.25m
Ταχύτητα: 2 Mach
Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: F-16 BLK 50, 52+ & 52+ADV

Ο συγκεκριμένος πύραυλος μπορεί να εντοπίσει και να πλήξει καταστρέφοντας συστήματα ραντάρ και επικοινωνιών. Διαθέτει μέσα στον κώνο του μηχανισμούς αναζήτησης ακτινοβολιών, των οποίων εντοπίζει την πηγή. Δεν παράγει καπνό, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται εύκολα οπτικά, καθώς μπορεί να φτάσει και την ταχύτητα των 2 Mach, δηλαδή δύο φορές την ταχύτητα του ήχου, που είναι σχεδόν 2.500 χιλιόμετρα την ώρα.

Στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, υπάρχουν περίπου 100 από αυτούς τους πυραύλους.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, «ο πύραυλος αυτός έχει βεληνεκές σχεδόν 150 χιλιόμετρα και επιτρέπει στους χειριστές μας να πλήξουν οποιοδήποτε ραντάρ από σχετικά ασφαλή απόσταση. Ακόμα κι αν δεν το καταστρέψουν, μόνο και μόνο η γνώση του αντιπάλου ότι εσύ διαθέτεις ένα οπλικό σύστημα σαν αυτό, τον υποχρεώνει να θέση εκτός λειτουργίας τα ραντάρ του. Οι πιλότοι μας έχουν εκπαιδευτεί σε πλείστα όσα σενάρια εξουδετέρωσης εχθρικών ραντάρ, από τότε που αποκτήθηκαν αυτοί οι πύραυλοι. Για την ακρίβεια, από πριν ασκούμασταν σε σενάρια SEAD (Suppression of Enemy Air Defenses) και όταν αποκτήσαμε και αυτό τον πύραυλο τα χέρια μας λύθηκαν σε πολλά ζητήματα.

Ως προς τα συγκεκριμένα τουρκικά ραντάρ, τώρα, θεωρώ πως πρόκειται κυρίως για συστήματα που στόχο έχουν τη διευκόλυνση των επιδιώξεων της Τουρκίας να διεκδικήσει την Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο και δεν έχουν τόσο μεγάλη στρατιωτική αξία. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε και αυτήν την εξέλιξη». Πηγή

 

 

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.