«Αδειάζουν» τις ελληνικές αποθήκες πυρομαχικών για χάρη της Ουκρανίας

epa11202245 Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) attend a joint press conference near the damaged by Russian shelling ‘Transfiguration Cathedral’, following their meeting in the southern Ukrainian city of Odesa, 06 March 2024. The Greek prime minister arrived in Odesa to meet with top Ukrainian officials amid the Russian invasion. EPA/IGOR TKACHENKO

Γράφει ο ΚΑΥΣΙΜΑΡΧΗΣ

Η μεταβίβαση μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στην Ουκρανία –μέσω της πώλησής τους με διακρατική συμφωνία στην Τσεχία– αποτελεί ένα από τα δύο προγράμματα, για τα οποία αργότερα σήμερα θα κληθεί να γνωμοδοτήσει η ειδική διαρκής επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την προμήθεια –μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ– 35 ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk, κατασκευής της Sikorsky, θυγατρικής της Lockheed Martin, έναντι εκτιμώμενου κόστους 1,15 δισ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα επτά έτη.

Όπως έγινε γνωστό, την ενημέρωση των μελών της επιτροπής θα κάνει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των πυρομαχικών, εκτιμάται ότι η διακρατική συμφωνία πώλησης στην Τσεχία, θα αποφέρει συνολικά έσοδα περί τα 280 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το αξιοπερίεργο και θεωρητικά αντικείμενο προς διερεύνηση από τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής είναι ότι η διακρατική συμφωνία με την Τσεχία εισάγεται προς γνωμοδότηση μετά την έναρξη της υλοποίησης της!

Τελικός προορισμός: Ουκρανία

Όπως είχε αναφέρει το DP στις 24 Μαρτίου 2024, «το τελευταίο διάστημα το DP έχει γίνει δέκτης πληροφοριών, ότι 450 ουκρανικά φορτηγά φορτώνουν 300.000 βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος των 105 χλστ. από αποθήκες του Ελληνικού Στρατού, με ενδιάμεσο σταθμό την Τσεχία και τελικό προορισμό την Ουκρανία». Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής –σύμφωνα με πληροφορίες του DP– μεταξύ των πυρομαχικών που θα πωληθούν στην Τσεχία περιλαμβάνονται: Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

This entry was posted in ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.