Νέα Μάκρη: Βρέθηκαν αρχαία από το 5.000 π.Χ.! (φωτό)

Του Κώστα Ζοργιού

Το πιο σημαντικό ίσως έργο των τελευταίων δεκαετιών στον Δήμο Μαραθώνα, θα προσφέρει κάτι πολύ σπουδαιότερο από τη λύση στο αποχετευτικό, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες όσους ζουν σε αυτή τη γωνιά της Ανατολικής Αττικής.

Από το πρώτο κιόλας διάστημα που ξεκίνησαν οι εργασίες, έγινε αντιληπτό αυτό που οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν εδώ και χρόνια: ότι η ευρύτερη περιοχή κρύβει πολύ σημαντικά ευρήματα και μάλιστα από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, τα οποία σιγά σιγά ανακαλύπτουν και μελετούν.

Μιλώντας στη MP, οι κυρίες Ειρήνη Χαριτάκη και Λαμπρινή Σίσκου, αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής που είναι υπεύθυνες για το αρχαιολογικό υποέργο της αποχέτευσης, αποκαλύπτουν ότι από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εργασίες και μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 44 αρχαιολογικές θέσεις σε ολόκληρο τον Δήμο Μαραθώνα.

Διευκρινίζεται ότι το αρχαιολογικό υποέργο ακολουθεί την πορεία εργασιών της αποχέτευσης.

Οι τέσσερις βασικές περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μέχρι σήμερα, είναι:

– Στον Άγιο Παντελεήμονα στον Μαραθώνα με ευρήματα από τη ρωμαϊκή εποχή (περίπου 2ος αιώνας μ.Χ.)

– Στον Ερυθρό στη Νέα Μάκρη με ευρήματα γεωμετρικών κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων (από 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι 2ο με 3ο μ.Χ.)

– Στην Ανατολή, με ευρήματα κλασικών χρόνων (5ος – 4ος π.Χ.).

Η σημαντικότερη όλων, ωστόσο, βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Μάκρης, ανατολικά της λεωφόρου Μαραθώνος. Τα πρώτα ίχνη εντοπίσθηκαν από τον τότε επιμελητή αρχαιοτήτων Δ. Θεοχάρη, ο οποίος το 1954 πραγματοποίησε ανασκαφική έρευνα, κοντά στην παραλία της Νέας Μάκρης, αποκαλύπτοντας τμήμα οικισμού της Νεολιθικής Εποχής και υποστήριξε την ύπαρξη «μεγάλου προϊστορικού συνοικισμού».

Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1977, η καθηγήτρια Αρχαιολογίας Μαρία Παντελίδου-Γκόφα ανασκάπτει, μελετά και δημοσιεύει ακόμη ένα τμήμα του οικισμού. Σήμερα με τις πρόσφατες ανασκαφές, συμπληρώνουμε τις γνώσεις μας για τον οικισμό που αποκαλύπτεται στο κέντρο της Νέας Μάκρης.

«Γνωρίζαμε ότι με τις εργασίες του αποχετευτικού θα εντοπίζαμε αρχαιότητες. Ήταν ωστόσο έκπληξη το εύρος και η εξαιρετικά καλή διατήρηση των ευρημάτων στο κέντρο της Νέας Μάκρης. Τα ευρήματα νεολιθικής εποχής χρονολογούνται στο 5.000 π.Χ. και το σπουδαιότερο είναι ότι πρόκειται για οργανωμένο οικισμό με κτήρια, καλύβες, δρόμους και αυλές. Αυτό σημαίνει ότι στην εποχή του λίθου, οι άνθρωποι είχαν δημιουργήσει έναν πολιτισμό μόνιμης εγκατάστασης, πυκνοκατοικημένο και πολύ οργανωμένο» λέει η κα Σίσκου, με την κα Χαριτάκη να συμπληρώνει:

«Από τις αρχικές μας έρευνες προκύπτει ότι πιθανότατα αυτός ο οικισμός δεν καταστράφηκε, αλλά οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν. Μέχρι στιγμής, έχουμε εντοπίσει αρχαία σε πολλές οδούς, ενώ σήμερα είναι σε εξέλιξη οι ανασκαφικές έρευνες στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου».

Αμφότερες εξηγούν ότι στην Νέα Μάκρη, το μη εκπαιδευμένο μάτι θεωρεί ότι ο δρόμος κλείνει επειδή βρίσκουμε… απλές πέτρες. Η ιστορική αξία τους, ωστόσο, είναι τεράστια και οι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή γιατί η περιοχή κρύβει αρχαιολογικούς θησαυρούς. Όποιος δει από κοντά τι αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη, θα αισθανθεί πραγματικό δέος.

Παραμένει άγνωστο τι άλλο θα αποκαλύψει η έρευνα κάτω από το έδαφος. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά είναι ότι η ευρύτερη περιοχή δεν κρύβει κι άλλες εκπλήξεις… marathonpress.gr 2η. Πηγή

This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε