Λαογραφικό Ηπειρώτικο Μουσείο στην Αστόρια των ΗΠΑ

Την επιρροή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου στις εικαστικές τέχνες, παρουσίασε η έκθεση ζωγραφικής στο Λαογραφικό Ηπειρώτικο Μουσείο στην Αστόρια.

Το μουσείο, που είναι και το μοναδικό ολοκληρωμένο ομογενειακό μουσείο στην περιοχή, εμπλουτίστηκε πρόσφατα χάριν της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Ο διευθυντής του Μουσείου Χρίστος Κοσοβίτσας, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δωρεά αυτή, που επέτρεψε την αναδιάρθρωσή του, με καθαρά επιστημονικά κριτήρια.

«Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο Μουσείο και συνέβαλε στην αναβάθμιση του ρόλου και των ίδιων των αξιών του. Το Μουσείο μας ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα και το μόνο που απομένει είναι η αξιοποίησή του για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς», σημειώνει ο κ. Κοσοβίτσας.

Το μουσείο, που στεγάζεται στον τρίτο όροφο του Ηπειρώτικου Σπιτιού στην Αστόρια, στη συμβολή της Λεωφόρου Μπρόντγουέι και της οδού Κρέσεντ, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.

Τα εκθέματα είναι χωρισμένα σε θεματικές ενότητες, που παρέχουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη, ακόμη και σε αυτόν που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ήπειρο, μητέρα των ευεργετών, να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα για τον πολιτισμό της και την επιρροές της λαογραφίας της στον σύγχρονο πολιτισμό.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου, τα έχουν προσφέρει Ηπειρώτες της Αμερικής. Όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του Ηπειρώτικου Συλλόγου «Αναγέννηση», Ευθύμιος Πάππας, πολλές από τις αυθεντικές ενδυμασίες που παρουσιάζονται είναι αυτές που φορούσαν την ημέρα του γάμου τους οι δωρήτριές τους, ενώ τα υφαντά και τα κεντήματα, τα οποία διακρίνονται για την κομψότητά τους, αποτελούν μέρος της προίκας που οι Ηπειρώτες έδιναν στις κόρες τους όταν παντρεύονταν.

«Το μουσείο έρχεται να αναπληρώσει ένα κενό και να δώσει την ευκαιρία στη νέα γενιά να μάθει περισσότερα για την ζωή στα χωριά της Ηπείρου, για τον τρόπο και τα εργαλεία με τα οποία καλλιεργούσαν τη γη, έκαναν το εμπόριο, μαγείρευαν, αποβουτύρωναν το γάλα, έπηζαν το τυρί…», επισημαίνει η έφορος, Άννα Κωνσταντάτου. Και προσθέτει: «Πολλά από τα εκθέματα τα γνώριζα από μικρό παιδί από τις επισκέψεις μου στη γενέτειρα».

Εν τω μεταξύ, σε ειδικό χώρο του μουσείου, με τίτλο «Ελληνοαμερικανική Εμπειρία», προβάλλεται η ιστορία των Ηπειρωτών της Αμερικής και των Ηπειρώτικων Σωματείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από τον «Εθνικό Κήρυκα»

Διαβάστε επίσης

Αρχαία Φωτική

«Τα θέατρα της αρχαίας Ηπείρου»

Σε γραμμένες οξώπορτες και πέτρινα πεζούλια κάποτε στο Ζαγόρι

Η Θεσπρωτία στο πέρασμα των αιώνων

Το “κακο-Σούλι” η το “Αθάνατο Σούλι”;;

Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Αρχαία Γιτάνη Θεσπρωτίας

Το κάστρο αρχαίας Ελέας

Ταξίδι προς την Αχερουσία

Το Ρολόϊ της Παραμυθιάς

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.