ΚΡΑΧ

Αυτό που θα ζήσει η ελληνική κοινωνία θα θυμίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το αμερικάνικο κραχ του 1929.

Εικονογράφηση: THE MONEY GAME Scott Moore

Τα αγγλικά του Γιώργου Παπανδρέου είναι πολύ καλά. Ομολογουμένως πολύ καλύτερα από τα ελληνικά του αν και τελευταία έχει βελτιωθεί και εκεί. Στη Σύνοδο τω Βρυξελλών στα μέσα του Σεπτέμβρη ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να αναφερθεί με το πειστικό του λόγο στις δημοσιονομικές προόδους που έχει κάνει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και που συμβαδίζουν με τις υποδείξεις του ΔΝΤ και της περίφημης Τρόϊκας. Και πραγματικά τα αποτελέσματα εκεί, με τεράστιο κόστος για τους μισθωτούς έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε κάποια σειρά.

Τις ίδιες μέρες σ’ ένα σύντομο ταξίδι του σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που είναι εξ ίσου καλός χειριστής της αγγλικής γλώσσας εξηγούσε στους ευρωπαίους ομολόγους του, το πώς έχουν τα πράγματα κατά τη δική του άποψη και να πείσει τους Ευρωπαίους επενδυτές να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδίως τώρα που οι συνθήκες έχουν αρχίζει να θυμίζουν asset stripping, το οποίο στην καθομιλουμένη σημαίνει ξεπούλημα καθώς πάρα πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις, μέχρι πρότινος υγιείς και ευημερούσες έχουν αρχίζει να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ακόμη και κάποιες πολύ μεγάλες, καθώς η έλλειψη ρευστού, αλλά και η πτώση του κύκλου εργασιών, έχει δημιουργήσει τέτοια προβλήματα, που η κατάστασή τους έχει γίνει οριακή.

Στα βραδινά δελτία ειδήσεων παρουσιαστές και αναλυτές, με τους κατά περίπτωση καλεσμένους τους αναλύουν τα προβλήματα της ημέρας , τσακώνονται, μια και αυτό παράγει θεαματικότητες και τελικά ως συνήθως δεν βγαίνει κανένα αποτέλεσμα. Ανάμεσα στα άλλα, οι ειδήσεις αναφέρονται, πολύ συχνά πια στις επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, αφήνοντας καθημερινά δεκάδες ή εκατοντάδες καινούργιους ανέργους και επιχειρηματίες, στα πρόθυρα της απόγνωσης ή και ακόμη πάρα πέρα, μιας και αν κάποια στιγμή, οι υποχρεώσεις ξεπεράσουν τις δυνατότητες, οι υποχρεώσεις αυτές μαζί με τα πρόστιμα και τους τόκους των καθυστερημένων οφειλών, οδηγούν εκατοντάδες επιχειρήσεις στον γκρεμό. Και αφού αναλύσουν και λίγο το θέμα ως συνήθως τα κανάλια, αλλάζουν θέμα και πιάνουν κάποιο άλλο. Έτσι η φοβερή πραγματικότητα που πλησιάζει παραμένει κρυμμένη κάτω από το χαλί.

Δεν είμαστε μάγοι για να προβλέπουμε το μέλλον, αλλά αυτό που φαίνεται να έχει ήδη φτάσει και επιδεινωθεί με ρυθμό ντόμινο, είναι μια καταστροφή άνευ προηγουμένου στη βάση της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα σημάδια της κατάρρευσης είναι ήδη εμφανή. Κι αυτό δυστυχώς μοιάζει να είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν η μια μετά την άλλη στους κάποτε πολύ εμπορικούς δρόμους δημιουργούν έναν ντόμινο, καθώς κάθε επιχείρηση που κλείνει, δεν αφήνει μόνο επιχειρηματίες σε απόγνωση, αλλά και ανέργους σε ακόμη μεγαλύτερη απόγνωση. Το κλείσιμο κάθε επιχείρησης συνήθως παρασύρει και κάμποσες ακόμη μαζί της, δημιουργώντας έτσι ένα καθοδικό σπιράλ που στο τέλος του περιμένει η μεγάλη μαύρη τρύπα. Αυτό που προμηνύεται είναι μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση του μεσαίου χώρου, που στη συνέχεια θα παρασύρει προς τα κάτω και τα μεγαλύτερα μεγέθη.

Ακόμη κι έτσι γραμμένα όλα αυτά μοιάζουν με κάποια οικονομοτεχνική ανάλυση. Το δράμα όμως αρχίζει ακριβώς από εκεί. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα νοίκια τους, τους λογαριασμούς τους, ακόμη και να βρουν τροφή. Τα ανθρώπινα δράματα που ήδη εξελίσσονται είναι άνευ προηγουμένου. Και όλα αυτά περισσότερο από τίποτα άλλο θυμίζουν το δράμα που έζησε η αμερικάνικη κοινωνία, όταν με το κραχ του 29 βούλιαξε ολόκληρη και δεν ξανασυνήλθε παρά μόνο μετά από πολλά χρόνια και αφού προηγουμένως χιλιάδες ζωές καταστράφηκαν στο διάβα της. Μακάρι να μην εξελιχθούν τα πράγματα έτσι, αλλά πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση που έρχεται δεν θα είναι αντιμετωπίσιμη…

Άρης Τερζόπουλος

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Ονόματα-έκπληξη στο νέο παραδικαστικό κύκλωμα

Εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

ΕΛΛΑΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΔΕΗ: Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, ποιοί το δικαιούνται και πως θα το πάρουν

Οι λεηλατημένοι και τα ατσαλένια λέπια των φυλακών τους

Με φυλακίσεις, προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση των φορτηγατζήδων

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.