Η σκάλα της Τζαβέλαινας

Η Σκάλα της Τζαβέλαινας είναι ένα πανέμορφο μονοπάτι της Θεσπρωτίας. Συγκεκριμένα, το μονοπάτι ξεκινά από το χωριό Γλυκή στον Αχέροντα και βρίσκεται στα αριστερά της μεταλλικής γέφυρας στη Γλυκή.

Πρόκειται για ένα ορεινό μονοπάτι που κάθε βράχος αντιστοιχεί σε ένα σκαλοπάτι.

Το μονοπάτι βρίσκεται από τις πηγές Αχέροντα προς τα Σουλιωτοχώρια.

Το μέρος εκτός από την φυσική του ομορφιά ξεχωρίζει και για την ιστορικότητά του.

Ο μύθος της σκάλας

Υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι που αναφέρονται στην Σκάλα της Τζαβέλαινας και όλοι έχουν να κάνουν με τη θρυλική καπετάνισσα Τζαβέλαινα.

Η Μόσχω Τζαβέλα ήταν από το Σούλι και την περίοδο της Τουρκοκρατίας λέγεται πως πρωτοστάτησε μαζί με άλλες Σουλιώτισσες στον αγώνα εναντίον των Οθωμανών και συγκεκριμένα του Αλή Πασά.

Η Μόσχω Τζαβέλα ήταν σύζυγος του Λάμπρου Τζαβέλα που ήταν αρχηγός των Τζαβελαίων στο Σούλι.

Η Μόσχω περιγράφεται ως μικρόσωμη αλλά θαρραλέα γυναίκα, που αντιστάθηκε στις εντολές του Αλή Πασά να εγκαταλείψουν την περιοχή το 1792.

Κατά τη διάρκεια της μάχης των Σουλιωτών με τον Αλή Πασά, η Μόσχω παρακολουθούσε μαζί με 400 γυναίκες από τις ράχες της Κιάφας.

Όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί οι γυναίκες κατάλαβαν πως οι άνδρες τους είχαν σκοτωθεί, έτσι ρίχτηκαν στη μάχη εναντίον του στρατού του Αλή Πασά.

Οι Σουλιώτισσες βγήκαν νικήτριες από αυτήν την φαινομενικά άνιση μάχη, σκοτώνοντας 2.000 άντρες και αιχμαλωτίζοντας άλλους 207.

Μετά την καταστροφή του Σουλίου, η Μόσχω έφυγε για την Πάργα και τα Επτάνησα.

Η Μόσχω πέθανε το 1803 σε ηλικία 43 ετών.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή του μύθου, η Τζαβέλαινα έπεσε με το άλογό της σε αυτό το μονοπάτι και σκοτώθηκε. Έτσι η σκάλα πήρε το όνομά της.

Η δεύτερη εκδοχή λέει πως το παλιό αυτό μονοπάτι των Σουλιωτών, το έφτιαξε η ίδια η Τζαβέλαινα μαζί με τους συντρόφους της που ήταν κρεμασμένοι από τα βράχια.

Πηγή εικόνας: https://m.naftemporiki.gr/story/1581345

Η Σκάλα της Τζαβέλαινας αποτελεί σπουδαίο προορισμό για τους φυσιολάτρες.

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα και εντυπωσιακότερα μέρη, αφού το τοπίο με θέα που κόβει την ανάσα και τον ποταμό Αχέροντα να περνά ανάμεσα από τα λευκά βράχια είναι κάτι το μοναδικό.

Μάλιστα, οι θρύλοι που κουβαλά «ο ποταμός του θανάτου» όπως αποκαλούσαν τον Αχέροντα, έρχονται να προσθέσουν ένα πέπλο μυστηρίου στο όλο σκηνικό.

Πηγή εικόνας: https://www.paramythia-online.gr/32669/stin-skala-tis-tzavelenas/

Το μονοπάτι περιτριγυρίζεται από επιβλητικά όρη με πλούσια βλάστηση από την μία μεριά ενώ από την άλλη, χαμηλά μέσα στα πελώρια πλατάνια ρέει ο ποταμός Αχέρων.

Το ίδιο το μονοπάτι πολλές φορές διακλαδίζεται σε άλλα δευτερεύοντα μονοπάτια που είτε οδηγούν χαμηλά στον ποταμό, είτε ψηλότερα στο βουνό.

Έτσι, στα 100 μ. πιο κάτω από το μονοπάτι υπάρχει ένα σκοτεινό τούνελ που περνά κυριολεκτικά μέσα από το βράχο.

Μετά το τούνελ, το μονοπάτι μικραίνει αρκετά σε πλάτος και γίνεται δύσβατο.

Από αυτό το σημείο φαίνεται καθαρότερα στο βάθος το κάστρο Κιάφα και ένα παρατηρητήριο που αποτελεί την επόμενη στάση για τους πεζοπόρους.

Πηγή εικόνας: http://www.epirus-tv-news.gr/2019/10/video_11.html

Η θέα από το παρατηρητήριο κόβει την ανάσα καθώς φαίνεται ξεκάθαρα το μεγαλείο της περιοχής.

Ευθεία μπροστά υψώνεται το Κάστρο Κιάφας στο Σούλι το οποίο αποτελεί το τέρμα της διαδρομής.

Πηγή εικόνας: http://louros-plus.blogspot.com/2015/05/blog-post_17.html

Μέσα από το φαράγγι φαίνεται το χωριό της Γλυκής απ’ όπου και ξεκινάει το μονοπάτι.
Η Σκάλα της Τζαβέλαινας καθώς και όλη η περιοχή αποτελεί από μόνη της «ένα ποίημα της φύσης».

Ο τρόπος για να πάτε είναι πολύ εύκολος και η πεζοπορία διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Εσύ ακόμα το σκέφτεσαι;

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Ανακτήθηκε από https://www.mixanitouxronou.gr/i-skala-tis-tzavelenas-to-dysprosito-skalisto-monopati-me-tin-endoxi-istoria/

Ανακτήθηκε από https://www.newsbeast.gr/travel/destinations/arthro/4444409/to-monopati-poy-echei-syndesei-to-onoma-toy-me-ti-thryliki-kapetanissa

Ανακτήθηκε από http://www.greek-crossroads.gr/skala-tzavelainas/

Ανακτήθηκε από https://www.visit-thesprotia.gr/item/%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AE-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B1/

Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.