Θαλάσσια Ιερά Οδός

Μια θαλάσσια πολιτιστική και ιστορική διαδρομή στη περιφέρεια Αττικής πρόκειται σύντομα να ενταχθεί στα πράγματα που κάποιος πρέπει να ζήσει. Κάθε σπιθαμή της Ελλάδος έχει και μια σπουδαία ιστορία να διηγηθεί.

Η νέα θαλάσσια σύνδεση σχεδιάζεται με στόχο την τουριστική και πολιτιστική ανάδειξη των περιοχών της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα των Δήμων της θαλάσσιας διαδρομής από τον Πειραιά έως την Ελευσίνα.

Τόσο η περιφέρεια Αττικής όσο από την πλευρά τους και οι επτά Δήμοι της περιοχής, (Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Χαϊδαρίου, Κερατσινίου Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας και Πειραιώς) έχουν εκφράσει τη θερμή τους υποστήριξη και την συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία.

Η ιδέα της αναβίωσης της «Θαλάσσιας Ιεράς Οδού», αναπτύσσεται με πρωτοβουλία της συνεργασίας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας με την Ελευσίνα 2023- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του οργανισμού λιμένος Ελευσίνας: Η πρωτοποριακή ιδέα της “Θαλάσσιας Ιεράς Οδού” αφορά τη χάραξη μιας νέας θαλάσσιας διαδρομής, σε αντιστοίχιση της αρχαίας χερσαίας Ιεράς Οδού, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης τον Πειραιά με την Ελευσίνα μέσω πλοιαρίων, που θα εκτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θαλάσσιας περιήγησης/αναψυχής στον κόλπο της Ελευσίνας καθώς και άλλων σημείων της θαλάσσιας διαδρομής.

Ειδικότερα, η Θαλάσσια Ιερά Οδός θα ξεκινά από την πόλη του Πειραιά και διερχόμενη από το στενό της Σαλαμίνας, όπου έλαβε χώρα η ιστορική ναυμαχία, θα καταλήγει στην ιστορική πόλη της Ελευσίνας, ενώνοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με άλλους αρχαιολογικούς χώρους ή και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος των όμορων Δήμων (Πειραιώς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου).

Έτσι υλοποιείται και ο όρος της ἔλευσις < θέμα ἐλευσ- του ρήματος ἐλεύσομαι (που χρησιμοποιείται και ως μέλλοντας του ἔρχομαι) = η άφιξη, ο ερχομός.

Ευελπιστούμε ότι η Θαλάσσια Ιερά Οδός θα τύχει της προσοχής και του ενδιαφέροντος όλων των παράκτιων Δήμων της διαδρομής, καθόσον ανοίγει το δρόμο για να τοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη η υποβαθμισμένη σήμερα περιοχή της Δυτικής Αττικής, αναδεικνύοντας την ιστορική της κληρονομιά και τη σημασία της. Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.